Dit is een mooi voorbeeld van een editorial die ik al een tijdje wou publiceren. Met “mooi” bedoel ik het trouwens zowel in de letterlijke en figuurlijke zin van het woord. Hoewel het late publiceren meestal aan mezelf te wijten valt, was de “boosdoener” in kwestie ditmaal exclusiviteit. Tijd voor een kleine flashback naar september 2016.

Alden Biesen

De maand was op zich niet meteen spectaculair begonnen. Buiten wat retoucheren van een aantal huwelijksofoto’s zat het meeste werk er al op. Ik checkte daarom toch maar eens voor openstaande opdrachten, want je weet maar nooit.

Na het betere scroll- en klikwerk zag ik plots iets waardoor mijn nieuwsgierigheid geprikkeld werd. Een zekere Lana Lichman zocht dringend een fotograaf. Iets met fashion en bloemen stond er. Laat fashionfotografie nu net datgene zijn waar ik me verder in wil specialiseren. Enkel dat van die bloemen snapte ik nog niet echt volledig.

Gelukkig wist de zeer vriendelijke vrouw aan de kant me zeker genoeg informatie te geven. Ze gaf ook meteen aan dat mijn hulp meer dan welkom zou zijn. Een paar dagen later stopte ik dan maar al mijn materiaal in de kleine Corsa en vertrok ik richting landcommanderij Alden Biesen. Dat ik uitgerekend op een van Europa’s belangrijkste bloemen-events fashion zou schieten had ik niet verwacht. Je maakt best wel wat mee als fashionfotograaf.

Lana Lichman

Lana kwam speciaal voor een paar dagen van het verre Australië naar België afgereisd. Dit doet ze blijkbaar al een paar jaar voor Fleuramour. Ze is feitelijk bloemiste, maar is gespecialiseerd in “wearable flowers”. Dat laatste klinkt net zo ongelooflijk als haar creaties er uit zien. Bloemen veranderen letterlijk in accessoires. Bladeren veranderen in prachtige jurken. Letterlijk alles wat plantaardig is wordt verwerkt in oogstrelende haute-couture. Dit jaar was het thema “4 elementen”, met andere woorden: vuur, aarde, water en wind.

4 Elementen

Vuur wordt vertegenwoordigd door vlam en vuurzee: enerzijds een vlammende tooi van meer dan honderd strelitzias en anderzijds een vurige mix van bromelia’s en anthurium. Het element “aarde” wordt dan weer weergegeven door de rode (Asutralische) aarde en de woestijn. Denk hierbij aan bruinrode inheemse Australische bloemensoorten en geel/witte orchideeën, met toch hier en daar een streepje paars.

Daarnaast wordt lucht bezield door 3 ontwerpen. De luchtgeest (schors van moerbei, veergras, Anthurium en orchideeën), wordt vergezeld door de paardenbloem (Amaryllis en Amarant) en de storm. Voor het element van water haalde Lana haar inspiratie dan weer in de vaste vorm: ijs. Hiervoor toverde ze haar model om in een echte ijskoningin, gedrapeerd in handgemaakte skeletbladeren en orchideeën.