Een nieuwe site, een nieuwe manier om leuke tips uit te wisselen! Ik zal maar meteen starten met iets bijzonders. Misschien zijn er weinig onder jullie die überhaupt nog met film werken, laat staan met zwart-witfilm. Maar voor de echte die-hard onder ons heb ik iets wat jullie misschien zal interesseren.

Foto’s op film ontwikkelen is best wel leuk. Het duurt lang, akkoord, maar dat maakt het net zo leuk. Een uurtje of twee opzijzetten om geconcentreerd aan de slag te gaan om daarna versteld te staan van de resultaten. En dat in onze hectische wereld. Wat wil een mens nog meer? Het enige probleem is echter dat de chemicaliën die je in een donkere kamer aantreft doorgaans niet zo gezond zijn. Een label waar op staat dat het product in kwestie “misschien kankerverwekkend” is, is eerder regel dan uitzondering. Dank u wel fotoindustrie voor de eerlijkheid, maar misschien toch niet. Tot ik ontdekte dat je ook op een alternatieve manier zwart-witfilm kan ontwikkelen. Met koffie. Neen, ik zever niet (voor onze noorderburen: neen, ik maak heus geen grapje).

Caffenol is al jaren een begrip bij amateur- en beroepsfotografen die iets vaker in de donkere kamer vertoeven. Het goedje stinkt als de pest, maar er zitten geen schadelijke stoffen in. Alles wat je nodig hebt is oploskoffie, vitamine C in poedervorm (L-ascorbinezuur) en sodakristallen. Zowel de kristallen als de oploskoffie (mét caffeïne!) zijn te vinden in vrijwel elke supermarkt. Voor de vitamine in poedervorm levert een bezoekje bij de lokale apotheek bijna gegarandeerd succes op (en in mijn geval zelfs een potje gratis poeder!).

Benodighdeden:

  • 1l proper water (liefst gedemineraliseerd)
  • 12 theelepels sodakristallen
  • 3 theelepels vitamine C
  • 18 theelepels instantkoffie
  • 2 flessen
  • 30-45′ tijd

Aan de slag

Begin met beide flessen schoon te maken. Elke onzuiverheid in de oplossing kan namelijk de kwaliteit van de negatieven beïnvloeden. Giet vervolgens in elk van de flessen ongeveer 1/2l water. Kraantjeswater werkt, maar ik gebruik steeds gedemineraliseerd water om onzuiverheden of bizarre reacties te vermijden. Doe de sodakristallen in de eerste fles en laat ze oplossen. Doe ondertussen de koffie en de vitamine C in de tweede fles en laat ook deze goed oplossen. Als alles goed opgelost is mogen de twee oplossingen bij elkaar gevoegd worden. Laat ze vervolgens nog eens 5 minuten staan om de microscopische bubbels er uit te laten gaan.

Deze ontwikkelaar kan nog maximaal 2-3 dagen bewaard worden. Om de film te ontwikkelen dient het normale ontwikkelproces gevolgd te worden. Standaard zwart-witfilms zoals Kodak T-Max of Ilford Delta hebben ongeveer 9-11 minuten nodig op hun normale snelheid aan 20°C.

Toch wat ingewikkeld? Laat dan zeker een bericht na. Ik organiseer regelmatig workshops, waaronder zwart-witfilm ontwikkelen. Een ideale manier om iets bij te leren en meteen ook een leuke avond te beleven!

img052s

Comments are closed.